Pyszny gulasz, który trochę jest mieszanką gulaszu meksykańskiego i gulaszu węgierskiego. Z tej mieszanki powstaje naprawdę przepyszna potrawka dla całej rodziny. By podkręcić smak możesz także dodać papryczkę chili, ja jednak nie dodawałam bo uważam, że gulasz jest wystarczająco bogaty w różnorodne smaki 🙂

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
1 średnia żółta cebula pokrojona w kostkę
1 średnia czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 marchewka pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 mała puszka kukurydzy (170g)
1 puszka czerwonej fasoli (400g)
3 papryki (żółta, czerwona, zielona) pokrojone w kostkę
250 g pieczarek pokrojonych w plastry
500 ml bulionu warzywnego
150 ml koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

W garnku na wolnym ogniu podgrzej oliwę i podduś przez 5-7 minut na niej obie cebulę, marchewkę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Dodaj paprykę słodką, ostrą, oregano, sos sojowy i całość zamieszaj. Przez ten czas rozgrzej mocno olej na patelni. Partiami podsmażaj mięso delikatnie doprawiając je pieprzem. Podsmażone mięso przełóż do garnka z warzywami. Gdy całe mięso trafi do garnka zalej całość gorącym bulionem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czas zamieszaj gulasz. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki na oleju. Dodaj paprykę i smaż razem jeszcze kilka minut. Gdy mięso będzie miękkie do garnka dodaj podsmażone pieczarki z papryką, kukurydzę, fasolę I wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie dokładnie wymieszaj. Duś na gulasz przez kolejne 15 minut. Pod koniec ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj na przykład z kluskami śląskimi, z kaszą, ryżem, ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, fasola, papryka, bulion, marchewka, papryczka chili, kukurydza, proste przepisy, czosnek, pieczarki, olej, oliwa, cebula, oregano, pieprz, łopatka wieprzowa, wieprzowina, sól, sos sojowy, sos pomidorowy, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 21 =