Gulasz wieprzowy z pomidorowym sosem i pieczarkami
Pyszny gulasz, który trochę jest mieszanką gulaszu meksykańskiego i gulaszu węgierskiego. Z tej mieszanki powstaje naprawdę przepyszna potrawka dla całej rodziny. By podkręcić smak możesz także dodać papryczkę chili, ja jednak nie dodawałam bo uważam, że gulasz jest wystarczająco bogaty w różnorodne smaki 🙂
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
1 średnia żółta cebula pokrojona w kostkę
1 średnia czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 marchewka pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 mała puszka kukurydzy (170g)
1 puszka czerwonej fasoli (400g)
3 papryki (żółta, czerwona, zielona) pokrojone w kostkę
250 g pieczarek pokrojonych w plastry
500 ml bulionu warzywnego
150 ml koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
2 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
W garnku na wolnym ogniu podgrzej oliwę i podduś przez 5-7 minut na niej obie cebulę, marchewkę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Dodaj paprykę słodką, ostrą, oregano, sos sojowy i całość zamieszaj. Przez ten czas rozgrzej mocno olej na patelni. Partiami podsmażaj mięso delikatnie doprawiając je pieprzem. Podsmażone mięso przełóż do garnka z warzywami. Gdy całe mięso trafi do garnka zalej całość gorącym bulionem, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czas zamieszaj gulasz. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki na oleju. Dodaj paprykę i smaż razem jeszcze kilka minut. Gdy mięso będzie miękkie do garnka dodaj podsmażone pieczarki z papryką, kukurydzę, fasolę I wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie dokładnie wymieszaj. Duś na gulasz przez kolejne 15 minut. Pod koniec ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj na przykład z kluskami śląskimi, z kaszą, ryżem, ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami 🙂
Smacznego!