Lekko zmodyfikowany jednogarnkowy przepis polskiego kucharza Karola Okrasy na orzeźwiający, pyszny i prosty gulasz. Świeże zioła świetnie podkreślają smak dania, miód dodaje lekkiej słodyczy, cytryny kwasowości, a pyszne pieczarki ze wspaniałym, delikatnym mięsem idealnie uzupełniają te danie. Idealny przepis na zwykły obiad, jak i na kolację dla gości 🙂

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
500 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
2 cebule pokrojone w dużą kostkę
1 żółta papryka pokrojona w dużą kostkę
3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z pół cytryny
700 g ziemniaków pokrojonych na duże kawałki
1 łyżka miodu
2-3 łyżki mąki pszennej
2 gałązki świeżego rozmarynu
garść świeżej mięty posiekanej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 litr wrzątku

Przygotowanie:

Mięso wymieszaj z solą, pieprzem i obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni i smaż partiami mięso na złoty kolor. Przenieś je do garnka w którym ugotujesz gulasz. Na tej samej patelni dodaj trochę oleju i podsmaż cebulę z czosnkiem. Po 3 minutach dodaj paprykę i smaż razem na wolnym ogniu przez parę minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę, dokładnie całość wymieszaj i dodaj do mięsa. Zalej patelnie wrzątkiem, pobierz z patelni smak i wlej całość do garnka z mięsem. Duś gulasz na wolnym ogniu przez ponad godzinę. Gdy już gulasz będzie prawie gotowy przygotuj pieczarki. Na tej samej patelni dodaj trochę oleju (upewnij się, że patelnia jest sucha) i na dużym ogniu podsmaż pieczarki. Dopraw solą i pieprzem i smaż, aż pieczarki uzyskają złoty kolor. Przenieś pieczarki razem z wodą na oddzielne naczynie. Na tej samej patelni na odrobinie oleju podsmaż ziemniaki. Dopraw je solą i pieprzem, dodaj gałązkę rozmarynu (w tym samym czasie drugą gałązke rozmarynu dodaj do gulaszu), dolej trochę wody i duś w tej parze ziemniaki przez około 15-20 minut, aż zmiękną. Po tym czasie wyciągnij gałązke rozmarynu z gulaszu, dodaj do niego ziemniaki i pieczarki z wodą i wymieszaj. Dodaj miód, miętę oraz sok z cytryny i gotuj jeszcze przez minutę. Ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj z liśćmi mięty i cytryną. Gulasz świetnie smakuje jako samotne danie, jak i można je podawać z ryżem 🙂

Smacznego!

papryka, proste przepisy, mąka, czosnek, miód, sok z cytryny, cytryna, mięta, pieczarki, olej, cebula, pieprz, łopatka wieprzowa, wieprzowina, rozmaryn, sól, pomidor, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
7 × 6 =