Jeden z prostszych gulaszy jaki można przygotować, a dzięki soczystej, miękkiej wieprzowinie oraz aromatycznej kiełbasie sprawia, że to danie jest przepyszne. Podawane razem z pyzami i buraczkami przenosi zwykły obiad na wyższy poziom 🙂

Składniki:

700 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
200 g kiełbasy pokrojonej w plastry
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 mała czerwona papryka pokrojona w kostkę
½ l bulionu drobiowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 łyżka mąki
olej do smażenia

Przygotowanie

Mięso wieprzowe dokładnie natrzyj pieprzem, solą, papryką i majerankiem. Na patelni podgrzej olej na dużym ogniu i smaż mięso, aż zmieni kolor. Dodaj cebulę i paprykę i smaż razem przez 2 minuty. Całość przesyp do garnka, zalej patelnie bulionem aby zebrać smak i wlej go do garnka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś całość pod przykryciem przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie miękkie podsmaż na tej samej patelni kiełbasę (możesz dodać olej, jeśli kiełbasa nie jest tłusta). Przenieś kiełbasę do garnka z gulaszem. Wymieszaj mąkę z zimną wodą i dodaj do gulaszu, aby go zagęścić. Dopraw gulasz do smaku za pomocą przypraw z przepisu i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj gulasz z pyzami i buraczkami 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, papryka, bulion, papryczka chili, proste przepisy, mąka, gulasz, majeranek, olej, cebula, pieprz, łopatka wieprzowa, wieprzowina, sól, kiełbasa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 10 =