Gulasz wieprzowy z chorizo i ciecierzycą
Gulasze to świetne dania, które robią się same. Idealnie nadają się do przygotowania na następny dzień, bo składniki jeszcze mocniej przejdą smakiem. Tym razem prosty i smaczny gulasz wieprzowy z ciecierzycą i hiszpańską nutą 🙂
Składniki:
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 pietruszka pokrojona w kostkę
1 mały kawałek selera pokrojony w kostkę
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
200 g kiełbasy chorizo pokrojonej w talarki
1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
600 ml gorącego bulionu
150 g pieczarek pokrojone na mniejsze kawałki
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 łyżka oregano
½ łyżeczki bazylii
1 puszka pomidorów krojonych z zalewą (400g)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
400 g ugotowanej ciecierzycy po odsączeniu
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 łyżka oliwy
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku, w którym będziesz gotować bulion rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż razem przez około 5-7 minut. Dodaj słodką i wędzoną paprykę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość wymieszaj. Możesz dodać trochę wody. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem.Na oddzielnej patelni podgrzej trochę oleju. Podsmaż kiełbasę przez 3-4 minuty i dodaj ją do warzyw. Na tej samej patelni partiami podsmaż wieprzowinę i także przenieś do garnka z warzywami i kiełbasą. Zalej danie w garnku gorącym bulionem i duś pod przykryciem przez 40 minut na małym ogniu. Przez ten czas na tej samej patelni podgrzej olej i podsmaż pieczarki. Dodaj paprykę, oregano i bazylię i smaż razem przez kilka minut. Zawartość patelni przenieś do garnka. Dodaj do garnka pomidory, koncentrat oraz ciecierzycę. Wszystko wymieszaj i odlej z garnka ½ szklanki sosu do zagęszczenia. Duś danie przez 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie. Gdy sos w szklance wystygnie (można dodać trochę zimnej wody) wymieszaj go dokładnie z mąką. Dodaj do gulaszu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj pietruszką i podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂
Smacznego!