Gulasze to świetne dania, które robią się same. Idealnie nadają się do przygotowania na następny dzień, bo składniki jeszcze mocniej przejdą smakiem. Tym razem prosty i smaczny gulasz wieprzowy z ciecierzycą i hiszpańską nutą 🙂

Składniki:

1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 pietruszka pokrojona w kostkę
1 mały kawałek selera pokrojony w kostkę
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonej wędzonej papryki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
200 g kiełbasy chorizo pokrojonej w talarki
1 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
600 ml gorącego bulionu
150 g pieczarek pokrojone na mniejsze kawałki
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 łyżka oregano
½ łyżeczki bazylii
1 puszka pomidorów krojonych z zalewą (400g)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
400 g ugotowanej ciecierzycy po odsączeniu
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
1 łyżka oliwy
natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

W garnku, w którym będziesz gotować bulion rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i seler. Podsmaż razem przez około 5-7 minut. Dodaj słodką i wędzoną paprykę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość wymieszaj. Możesz dodać trochę wody. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem.Na oddzielnej patelni podgrzej trochę oleju. Podsmaż kiełbasę przez 3-4 minuty i dodaj ją do warzyw. Na tej samej patelni partiami podsmaż wieprzowinę i także przenieś do garnka z warzywami i kiełbasą. Zalej danie w garnku gorącym bulionem i duś pod przykryciem przez 40 minut na małym ogniu. Przez ten czas na tej samej patelni podgrzej olej i podsmaż pieczarki. Dodaj paprykę, oregano i bazylię i smaż razem przez kilka minut. Zawartość patelni przenieś do garnka. Dodaj do garnka pomidory, koncentrat oraz ciecierzycę. Wszystko wymieszaj i odlej z garnka ½ szklanki sosu do zagęszczenia. Duś danie przez 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie. Gdy sos w szklance wystygnie (można dodać trochę zimnej wody) wymieszaj go dokładnie z mąką. Dodaj do gulaszu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj pietruszką i podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, bazylia, liść laurowy, papryka, bulion, marchewka, celery, chorizo, czosnek, pieczarki, olej, oliwa, cebula, oregano, paprika, pietruszka, pieprz, łopatka wieprzowa, wieprzowina, sól, hiszpańskie, sos pomidorowy, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 + 19 =