Cebula to jeden z ważniejszych składników polskiej kuchni, więc gulasz cebulowy to obowiązkowe danie w moim menu. Proste składniki, klasyczne danie ze świetną kompozycją smakową. Idealny sposób na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny 🙂

Składniki:

1 łopatka wieprzowa pokrojona w kostkę
5 średnich cebul pokrojonych w kostkę
6 ząbek czosnku pokrojonych w kostkę
700 ml bulionu
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
olej do smażenia
opcjonalnie sól

Przygotowanie:

Mięso obtocz w pieprzu, słodkiej papryki i oregano. Rozgrzej olej na patelni i partiami podsmaż mięso, przenieś do garnka w którym będziesz gotować gulasz. Na tej samej patelni podgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem na szklany kolor. Podsmażoną cebulę dodaj do mięsa razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, całość zalej bulionem i duś na wolnym ogniu przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Gdy już mięso będzie miękkie rozpuść masło na gorącej patelni i podsmaż mąkę na złoty kolor. Powstałą zasmażkę dodaj do gulaszu aby zagęścić sos. Dopraw do smaku przyprawami z przepisu i ewentualnie dodaj sól (w zależności czy bulion był słony). Podawaj z ziemniakami, chlebem, kaszą czy ryżem 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, bulion, masło, mąka, czosnek, olej, cebula, oregano, pieprz, łopatka wieprzowa, wieprzowina, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 × 10 =