Potrawka wieprzowa z ciecierzycą
Gulasze czy potrawki wieprzowe bardzo często goszczą w mojej kuchni. Świetnie smakują także podgrzane, łatwo nakarmić nim całą rodzinę, a najlepsze jest to, że właściwie same się robią w garnku. Ten gulasz jest świetny, lekko pikantny, pomidorowy, z soczystym mięsem, chrupiącą papryką i pyszną ciecierzycą, świetny sposób na idealne danie 🙂
Składniki:
1kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
100 g wędzonego boczku w plastrach pokrojonego w paski
1 mały kawałek pora pokrojony w kostkę
2 małe marchewki pokrojone w kostkę
1 mała pietruszka pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
kawałek selera pokrojony w kostkę
1 papryka chili pokrojona w kostkę (z pestkami)
600 ml bulionu
250 g małych pieczarek (lub większych pokrojonych na mniejsze części)
papryka czerwona pokrojona w kostkę
papryka żółta pokrojona w kostkę
100 g koncentratu pomidorowego
400 g ugotowanej ciecierzycy po odsączeniu
170 g kukurydzy z puszki po odsączeniu
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka oregano
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku na wolnym ogniu podgrzej olej i podsmaż boczek. Dodaj cebulę, pietruszkę, marchewkę, seler, por, chili i czosnek i duś przez około 7 minut. Dodaj majeranek, paprykę słodką zwykłą i wędzoną, całość dokładnie wymieszaj. Mięso wymieszaj z solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż wieprzowinę na złoty kolor. Przenieś mięso do garnka, zalej całość gorącym bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, aż do miękkości mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki na oleju. Dodaj paprykę i smaż razem jeszcze kilka minut, pod koniec dodaj oregano i dokładnie wymieszaj. Przenieś zawartość patelni do garnka z mięsem. Teraz do gulaszu dodaj kukurydzę, koncentrat pomidorowy oraz ciecierzycę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut cały czas mieszając. Ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj na przykład z kaszą gryczaną.
Smacznego!