Panna Cotta to świetny i prosty włoski deser. Tym razem postanowiłam zrobić wersję trochę ulepszoną, bo z dodatkiem mango oraz z nietuzinkowym wyglądem. Deser wyszedł przepiękny i pyszny, może trochę jest więcej pracy niż przy klasycznej Panna Cottcie, ale naprawdę warto. Przepis jest na dwie porcje 🙂

Składniki:

Warstwa mango:

1 szklanka puree z mango z 2 łyżkami wody
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki zimnej wody

Warstwa śmietankowa:

200 ml śmietanki 30%
200 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

świeże mango pokrojone w kostkę
liście mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warstwa mango:

Rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody, wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksuj mango z 2 łyżkami wody aby uzyskać puree. Gdy żelatyna będzie gotowa (powstanie żelkowa masa), podgrzewaj w kuchence mikrofalowej przez 10 sekund lub do momentu, gdy żelatyna stanie się ponownie płynna. Żelatynę wymieszać z puree z mango. Wlej mieszankę mango do szklanek, w których planujesz podać deser. Aby uzyskać skośny wygląd, umieść szklanki ukośnie w głębokim naczyniu żaroodpornym z ręcznikiem. Wlej mieszankę z mango i wstaw do lodówki na 2 godziny do stężenia. Gdy warstwa mango stężeje, przygotuj warstwę śmietankową.

Warstwa śmietankowa:

Podgrzej śmietankę i cukier w rondelku na małym ogniu, aż się zagotują. Gdy cukier się rozpuści, wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Zostaw do ostygnięcia. W średniej wielkości misce rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw na 5-10 minut. Wlej ciepłą śmietankę do żelatyny i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przelej kremową mieszankę do ustawionych szklanek z mango. Przechowuj w lodówce, aż wszystko będzie w stanie stałym. Na wierzchu połóż pokrojone mango i udekoruj listkami mięty 🙂

Smacznego!

krem, kremowy, proste przepisy, żelatyna, mango, mleko, mięta, cukier, śmietanka, słodkości, cukier wanilinowy, wanilia, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 23 =