Idealne na śniadanie, kolacje, obiad, przekąskę, na każdą chwilę. Puszyste, lekko słodkie, w ładnm kolorze, a co najważniejsz – smaczne. Każdy pokocha takie placuszki 🙂

Składniki:

¾ szklanka (150 g) mąki
1 szklanka (200 ml) mleka
1 duże jajko
3 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 duże mango pokrojone w kostkę
bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie)
wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Oddziel białko i żółtko jajka do dwóch różnych misek. Zacznij ubijać białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubij żółtko z mąką, cukrem, mlekiem i olejem, aż dobrze się połączą. Dodać białka i delikatnie wymieszać do połączenia. W międzyczasie lekko posmaruj patelnię olejem i rozgrzej na średnim ogniu. Dodaj około ¼ szklanki ciasta na powierzchnię. Rozłóż kilka posiekanych owoców mango na niegotowanych naleśnikach. Smaż przez około 3-4 minuty, aż na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki. Przewróć naleśnik na drugą stronę. Powtórz z pozostałymi naleśnikami, aż skończysz ciasto. Usmażone naleśniki przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową, aby utrzymać ciepło do momentu zakończenia smażenia. Podawaj z bitą śmietaną, odrobiną posiekanego mango i posyp wiórkami kokosowymi 🙂

Smacznego!

wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, krem, kremowy, proste przepisy, jajko, mąka, mango, mleko, olej, sól, śmietanka, cukier wanilinowy, wanilia, bita śmietana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 × 5 =