Dzieci uwielbiają lizaki, ale nie zawsze przepadają za ciastem. Za pomocą ciasteczkowych czekoladowych lizaków można łatwo przekonać dziecko do zjedzenia takiego deseru. Sam deser jest przepiękny, niezwykle pyszny i nietrudne w przygotowaniu 🙂

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

4 duże jajka w temperaturze pokojowej
170 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
90 g mąki ziemniaczanej
160 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g rozpuszczonego ciepłego masła
1 ½ łyżki kakao
1 łyżeczka masła do posmarowania formy do pieczenia
250 g mascarpone

Biała czekolada do obtoczenia:

200 g posiekanej białej czekolady
posypka
patyczków do lizaków lub słomek papierowych

Przygotowanie:

Małą blaszkę o średnicy około 22 cm wysmarować masłem i odstaw na bok. Do większej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj przez około 8 minut, aż masa będzie puszysta, jasna i gęsta. Dodaj przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao i delikatnie wymieszaj szpatułką na gładką masę. Dodaj stopione ciepłe masło i ponownie wymieszaj. Wlej do przygotowanej formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 40 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i pozwól mu ostygnąć na metalowej podstawce. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, pokrusz schłodzone ciasto do miski. Upewnij się, że nie ma dużych grudek. Zmiksuj pokruszone ciasto z serkiem mascarpone w malakserze. Odmierz 1 łyżkę wilgotnej mieszanki ciasta i zwiń w kulkę. Umieść kulki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę, możesz użyć kuchenki mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Wyjmij kulki ciasta z lodówki. Zanurz patyczek do lizaków na około 1cm w białej czekoladzie, a następnie włóż do środka kulki ciasta. Zanurz kulkę w polewie, aż lizak będzie całkowicie pokryty.Upewnij się, że powłoka pokrywa podstawę kulki ciasta w miejscu, w którym styka się z patykiem do lizaków lub słomką. Bardzo delikatnie postukaj patyczkiem o krawędź miski, w której jest czekolada, aby nadmiar powłoki spłynął. Udekoruj lizak posypką i umieść pionowo w styropianowym bloku lub wysokiej szklance. Powtórz z pozostałymi kulkami ciasta. Pozostaw do ostygnięcia i zesztywnienia czekolady (możesz wstawić do lodówki by przyspieszyć proces). Przechowuj lizaki w lodówce do 1 tygodnia 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, pieczenie, masło, kakao, czekolada, kremowy ser, proste przepisy, jajko, mąka, mascarpone, piekarnik, mąka ziemniaczana, posypka, cukier, cukier wanilinowy, wanilia, biała czekolada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
40 ⁄ 20 =