Świetny i co najważniejsze przepyszny deser na każdą okazję bardzo często gości na filipińskich stołach. Mango Graham Cream Float to zimny deser składających się z puszystych warstw kremowej mieszanki, pysznych i chrupiących krakersów oraz świeżych, orzeźwiających i niezwykle pysznych owoców mango. Ten deser jest tak pyszny, że w mgnieniu oka znika ze stołu 🙂

Składniki:

3 duże dojrzałe mango obrane ze skórki, pocięte w cienkie paski z dołu do góry (bez pestki)
2 opakowania krakersów graham (250g)
500 ml śmietanki 30%
300 ml mleka zagęszczonego słodzonego
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ szklanki pokruszonych krakersów graham

Przygotowanie:

Ubij śmietankę na puszystą masę. Dodaj mleko zagęszczone i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą i podziel na trzy części. Wyłóż dno prostokątnego lub kwadratowego szklanego naczynia krakersami. Wlej i rozprowadź jedną część kremowej mieszanki na krakersach. Na wierzchu ułóż pokrojone mango. Powtórz proces dla drugiej warstwy. Wlej ostatnią porcję śmietany. Na wierzchu połóż pokrojone w plastry mango i posyp pokruszonym grahamem. Wstaw do lodówki na 2-4 godziny przed podaniem 🙂

Smacznego!

azjatyckie, proste przepisy, filipińskie, herbatniki, mango, śmietanka, słodkości, wanilia, maślanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 + 26 =