Klasyczna szarpana wieprzowina jest mięsem długo wędzonym na drewnie w wolnej temperaturze. Jednak nie zawsze mamy warunki, by móc tak przygotować mięso, dlatego przedstawiam tutaj wersję na duszoną wieprzowinę, która naprawdę smakuje świetnie i idealnie nadaje się do kanapek jak i na danie obiadowe 🙂

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
¼ łyżeczki soli
2 gałązki rozmarynu
1 papryczka chili pokrojona w kostkę
150 ml sosu barbecue (najlepiej domowy – przepis)
1 puszka pomidorów krojonych z puszki (400g)
olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso obtocz z każdej strony w pieprzu i soli. Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie i usmaż łopatkę na złoty kolor z każdej strony. Dodaj pomidory z zalewą, sos barbecue oraz rozmaryn. Duś mięso na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 godzin. Jeśli sos zrobi się za gęsty to dodaj wodę. Poszarp mięso za pomocą widelca i wymieszaj z sosem. Podawaj z ulubionymi dodatkami, polecam z maślaną bułką 🙂

Smacznego!

grill, papryczka chili, proste przepisy, pieprz, łopatka wieprzowa, wieprzowina, pulled pork, rozmaryn, sól, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 10 =