Chili con carne w stylu polskim
Nie jest to klasyczne chili con carne, a lekko zmodyfikowana wersja polskiego kucharza Karola Okrasy. Świetny sposób na pyszną, sytą przekąskę z chrupiącymi płatkami tortilli i wspaniałym gulaszem mięsnym. Ilość przypraw radzę dobierać samemu, aby uzyskać ulubiony, ostrawy smak 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowego
1 duża cebula pokrojona w kostkę
6 ząbek czosnku posiekanych
1 papryczka chili posiekana
100 g wędzonego boczku pokrojonego w drobne plastry
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z zalewą
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 limonka
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
½ łyżeczki cukru
olej do smażenia
opcjonalnie sól
Do podania:
tortille pokrojone na mniejsze kawałki i podgrzane w piekarniku w 160°C (góra dół) na chrupko
śmietana 12 %
sok z limonki
liście świeżej kolendry
Przygotowanie:
Na dużym ogniu rozgrzej olej na patelni. Dodaj boczek i smaż na złotawy kolor. Dodaj cebulę, czosnek i papryczkę chili i smaż razem, aż cebula się zeszkli. Przenieś zawartość patelni do miski. Na tej samej patelni ponownie rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone. Dodaj wcześniej usmażone składniki, koncentrat pomidorowy, oregano, ostrą paprykę, bazylię i całość wymieszaj. Smaż chwilę razem. Całość zalej pomidorami i pół szklanki wody, dodaj skórkę z limonki, cukier i duś na wolnym ogniu przez około godzinę, aby sos się zredukował (uważaj, aby nie przypalić). Po tym czasie dodaj paprykę, fasolę i kolendrę i duś przez około 10 minut. Dopraw ewentualnie solą do smaku. Podawaj z tortillą, śmietanką, sokiem z limonki i liśćmi kolendry 🙂
Smacznego!