Babka piaskowa często kojarzy się ze świętami, ale świetnie nadaje się także jako weekendowa słodkość do kawy. Łatwo się ją przygotowuje, a naprawdę świetnie smakuje. Świetne, słodkawe, kruszące się ciasto z kakao i dodatkami to przepis na prostą i idealną słodkość 🙂

Składniki:

4 jajka w temperaturze pokojowej
170 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
90 g mąki ziemniaczanej
160 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g rozpuszczonego i ciepłego masła
1 ½ łyżki kakao
1 łyżeczka masła do posmarowania formy do pieczenia
1 łyżka bułki tartej do posypania formy do pieczenia
200 g mlecznej czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki
100 g gorzkiej czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki
40 ml mleka
posiekane orzechy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przygotuj formę na babkę (mała forma około 22 cm średnicy). Wysmaruj od środka masłem i posyp bułką tartą i odstaw na bok. Jajka wbij do większej miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Ubijaj przez około 8 minut, aż masa stanie się puszysta, jasna i gęsta. Dodaj przesianą mąkę pszenną, przesianą mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj roztopione ciepłe masło i ponownie wymieszaj. ⅔ masy przelej do formy na babkę, pozostałe ⅓ masy wymieszaj delikatnie z kakao i wlej do formy z jasną masą. Piecz w temperaturze 170°C przez około 40 minut aż do uzyskania suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnij babkę z formy i ostudź. Aby przygotować polewę czekoladową, w rondelku włóż posiekaną czekoladę, mleko, podgrzej i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i uzyska jednolitą masę (jeśli polewa jest za gęsta, dodaj mleko, jeśli jest za rzadkie, po prostu trzymaj ją na ogniu przez dłuższy czas). Zdejmij z ognia i ostudź, następnie równomiernie rozłóż na cieście i posyp posiekanymi orzechami lub ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

proszek do pieczenia, pieczenie, masło, kakao, czekolada, proste przepisy, jajko, mąka, mleko, orzech, olej, piekarnik, mąka ziemniaczana, bułka tarta, cukier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 ⁄ 8 =