Tradycyjna polska zupa przygotowywana na chłodno. Zupa ta robiona jest na bazie botwinki, świeżych warzyw i dodatków na bazie mleka. Jest to idealna opcja na letnie, gorące dni, kiedy ma się ochotę na lekki, chłodny obiad.

Składniki:

2 pęczki botwinki posiekane
4 ogórki gruntowe starte na tarce o małych oczkach
7 rzodkiewek startych na dużych oczkach
400 ml wody lub bulionu warzywnego
pęczek szczypiorku posiekany
pęczek koperku posiekany
400 ml jogurtu naturalnego
500 ml maślanki
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól i pieprz

Przygotowanie:

Posiekaną botwinkę włóż do garnka, dodaj bulion (jeśli użyjesz wody dodaj pół łyżeczki soli) i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem niecałe 5 minut. Przelej całość z garnka do naczynia szklanego i pozostaw do ostygnięcia. Starte ogórki i rzodkiewkę wymieszaj z solą i odstaw na 10 minut, po tym czasie odsącz wodę. Gdy botwinka z zalewą wystygną dodaj do niej jogurt i maślankę. Następnie dodaj koperek, szczypiorek, rzodkiewkę i ogórek. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki, aby chłodnik był chłodny. Podawaj z jajkiem, ziemniakami lub pieczywem 🙂

Smacznego!

burak, bulion, maślanka, ogórek, koperek, proste przepisy, szybki przepis, sok z cytryny, cytryna, szczypiorek, pieprz, rzodkiewka, sól, zupa, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 × 10 =