Cannelloni to włoski makaron, który przypomina rurkę, dzięki czemu idealnie sprawdza się do nadziewania. Pyszne, eleganckie, proste danie z pomidorowo mięsnym sosem i śmietankowym sosem oraz z zapiekanym serem to świetny pomysł na specjalną okazję 🙂

Składniki:

1 opakowanie makaronu cannelloni (250 g)
500 g mięsa wieprzowego mielonego
2-3 duże pieczarki pokrojona w plastry
1 duża cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku posiekane
1 średnia marchewka starta na tarce
1 papryczka chili oczyszczona z pestek i posiekana
1 puszka krojonych pomidorów
200 ml śmietanki 30%
2 szczypty gałki muszkatołowej
5 łyżek startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki bazylii
szczypta cukru
łyżka masła
2 łyżki oleju
kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron włóż do gotującej się wody z solą i łyżką oleju. Gotuj przez 2-3 minuty i odstaw na bok do ostygnięcia. Na dużym ogniu rozgrzej olej na patelni. Podsmaż marchewkę przez 2-3 minuty, dodaj połowę pokrojonej cebuli, czosnek i smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj pieczarki i paprykę i ponownie smaż parę minut. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż zmieni kolor. Dodaj sól, pieprz, bazylię, oregano i wymieszaj. Zalej pomidorami z puszki razem z zalewą, dodaj pół szklanki wody oraz cukier, wszystko dokładnie wymieszaj. Duś bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje i nie będzie wodnisty. Przez ten czas przygotuj sos śmietankowy. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj resztę cebuli i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cebula będzie miękka i szklista, ale nie brązowa. Zalej wszystko śmietanką i doprowadź do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj. Warto poczekać, aż sosy wystygną bo łatwiej będzie faszerować. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj cienką warstwą śmietankowego sosu. Makaron nafaszeruj mięsnym sosem (na przykład za pomocą łyżeczki). Ułóż pierwszą warstwę mięsnego makaronu i polej całość połową śmietankowego sosu. Ułóż kolejną warstwę cannelloni z mięsem i ponownie polej pozostałym sosem śmietankowym. Piecz pod przykryciem przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie posyp danie serem i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż ser lekko się zarumieni. Gotowe danie udekoruj liśćmi bazylii.

Smacznego!

bazylia, masło, cannelloni, marchewka, zapiekanka, ser, krem, kremowy, czosnek, włoskie, pieczarki, gałka muszkatołowa, olej, cebula, oregano, makaron, wieprzowina, cukier, śmietanka, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 × 29 =