Jeden z prostszych sosów, ale bardzo smacznych. Sos tzatziki jest pochodzenia greckiego i świetnie podkreśla smak grillowanych potraw. Jogurt, ogórek i czosnek to najważniejsze składniki tego sosu, można dodać dodatkowo szczypiorek, ocet winny czy też oliwki, ale według mnie w tym przypadku mniejsza ilość składników to lepszy efekt 🙂

Składniki:

200 ml greckiego jogurtu
2 ogórki siewne lub 1 ogórek długi
3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
łyżeczka oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj (możesz obrać ze skórki, ale ja dodaję skórkę) przekrój na pół i za pomocą łyżeczki usuń środek z pestkami. Zetrzyj go na tarce na grubych oczkach, posól i odstaw na 10-15 minut, aby wypuściły wodę. Po tym czasie przenieś ogórki na sitko i odciśnij z nadmiaru wody. Przełóż do naczynia, dodaj jogurt, czosnek, oliwę i pieprz. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżeczki, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły 🙂

Smacznego!

ogórek, czosnek, jogurt grecki, oliwa, pieprz, sól, sos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 + 20 =