Sos truskawkowy czy też polewa truskawkowa jest bardzo często używana do różnych deserów. Mimo wszystko wolę użyć własnego sosu bez bliżej nieokreślonych dodatków. Prosty sposób na przygotowanie własnego sosu truskawkowego, a smak polewy sprawi, że każdy deser będzie przepyszny 🙂

Składniki:

250 g świeżych truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
⅓ szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

W małym rondelku na średnim ogniu połączyć truskawki z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadź do wrzenia. Za pomocą widelca rozgnieć truskawki i gotuj, aż wypuszczą sok i sos się zredukuje. Mąkę rozpuść w wodzie. Zmniejsz ogień, mieszankę mąki z wodą dodaj do truskawek, gotuj i mieszaj przez około 2 minuty. Przenieś do słoika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie słoik zakręcić. Sos świetnie nadaje się do ciast, naleśników czy też do lodów 🙂

Smacznego!

sok z cytryny, mąka ziemniaczana, sos, truskawki, cukier, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 26 =