Żurek jest jedną z moich ulubionych zup. Tradycyjna potrawa, którą najczęściej możemy zobaczyć na wielkanocnych stołach, ale jest to także idealna zupa na zimne i deszczowe dni. Pyszne połączenie jajka, boczku i kiełbasy z lekko kwaskowatym smakiem.

Składniki:

3 białe kiełbasy
200 g wędzonego boczku
2 średnie marchewki
mała pietruszka
3 średnie ziemniaki
50 g selera
1 średnia cebula
250 ml zakwasu na żurek (przepis)
1 litr wody
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki majeranku
50 ml śmietanki 30%
4 ugotowane jajka

Przygotowanie:

Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i pokrój na duże kawałki. Cebulę obierz. Ziemniaki obierz i pokrój na średniej wielkości kostkę. Warzywa przenieś do garnka. Dodaj do garnka także boczek, lekko nakłutą kiełbasę. Zalej wszystko wodą, dodaj pieprz, ziele, liście laurowe i sól. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut. Warzywa i mięso wyciągnij z garnka. Do powstałego wywaru dodaj zakwas oraz majeranek. Gotować przez 7 minut i czasami mieszaj wywar. Przez ten czas pokrój kiełbasę w plasterki, a boczek w kostkę. Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Po 7 minutach do wywaru dodaj śmietankę i wymieszaj. Następnie dodaj mięso, marchewkę i ziemniaki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Zupa jest gotowa, podawaj ją z przekrojonymi na pół jajkami.

Smacznego!

boczek, pieczywo, marchewka, jajko, ziemniaki, kiełbasa, zupa, śmietanka, żurek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 − 7 =