W Polsce bardzo popularne są wszelkiego rodzaju zupy. Ale jak jesz zupę? Oczywiście z miski! Ale nie zawsze. Możesz bardzo łatwo zrobić swoje własne naczynie do zupy, a potem te naczynie zjeść. Chcesz wiedzieć jak? Odkryj mój przepis 🙂

Składniki:

600 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
7 g suszonych drożdży
1 białko z jajka
1/2 łyżki soli
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Do dużej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę, sól, cukier, drożdze oraz ciepłą wodę. Mieszaj raz aż do wyrobienia gładkiego i elastycznego ciasta (5 – 10 minut). Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj za pomocą ściereczki i pozostaw w ciepłym miejscu na półtorej godziny, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto ułóż na stolnicę i oderwij od niego dwa nieduże kawałki. Kawałki te posłużą jako uchwyty do chleba. Podziel ciasto na dwie równe części, następnie uformuj kulkę, rozwałkuj ją i zawiń krawędzie do środka. Przewróć ciasto na drugą stronę tak by zawijane miejsca były pod spodem. Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a następnie połóż na papierze ciasto. Posmaruj ciasto wodą i przyczep uchwyty. Pozostaw pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200ºC, a następnie wstaw bułki do piekarnika na 25-30 minut. Wyciągnij bułeczki i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy bułki będą chłodne, odetnij górę bułek i wydrąż je w środku. Posmaruj w środku bułki białkiem, aby powstała skorupa zabezpieczająca wyciekaniem zupy na zewnątrz. Ponownie nagrzej piekarnik do 180ºC i piecz 12-15 minut. Twoje naczynie na zupę jest gotowe 🙂


pieczywo, ciasto, wielkanoc, mąka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 − 10 =