Chleb w polskiej kulturze symbolizuje nie tylko zwykłe jedzenie, ale i dobrobyt. Podobnie jak ryż w kulturze filipińskiej. W Polsce chleb jest spożywany codziennie przez prawie każdą rodzinę. Proste składniki, proste wykonanie, a smak doskonały.

Składniki:

2 i ½ szklanki mąki + mąka do posypania
1 łyżeczka drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżka oliwy
1 szklanka ciepłej wody

Przygotowanie:
Przesianą przez sitko mąkę dodaj to miski. Dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę i na końcu wodę (kolejność dodawania składników jest dowolna). Wyrób ciasto przez około 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Utwórz z ciasta kulkę i włóż do miski. Przykryj miskę ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. Ciasto powinno urosnąć dwukrotnie. Po tym czasie połóż ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę. Uformuj kształt kulki i przełóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Uformuj kształt chleba i za pomocą noża ponacinaj swój wzór. Nacinanie wzoru nie jest obowiązkowe, ale daje fajny efekt wizualny. Posyp chleb mąką także na górze, przykryj ściereczką i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzej do 230ºC w programie góra/dół. Ściągnij ścierkę i blaszkę z chlebem włóż do piekarnika na środkową półkę. Po 10 minutach pieczenia oraz po 20 minutach pieczenia spryskaj lekko chleb wodą, doda to chlebowi chrupkość i ładny kolor. Czas pieczenia chleba to 30 minut.

Smacznego!

pieczenie, pieczywo, mąka, oliwa, sól, cukier, drożdże

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
32 ⁄ 16 =