Prosty i pyszny gulasz z kiełbasą i pieczarkami w sosie pomidorowym. Idealnie pasuje zarówno do ryżu, ziemniaków, kaszy czy też pieczywa. Łatwo dostępne składniki, szybki i proste przygotowanie, a smak genialny 🙂

Składniki:

500 g kiełbasy śląskiej pokrojonej w grube plastry
500 g pieczarek pokrojonych w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku posiekane
1 czerwona papryk pokrojona w dużą kostkę
500 ml przecieru pomidorowego
4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
olej do smażenia
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz
szczypta cukru
¼ szklanki wody
pęczek pietruszki posiekanej

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kiełbasę na złotawy kolor. Dodaj cebulę z pieczarkami, dopraw oregano, dokładnie wymieszaj i smaż razem przez około 5 minut aż do zarumienienia pieczarek. Dodaj czosnek z papryką i smaż całość przez 3-4 minuty. Dodaj przecier, wodę, cukier, sól i pieprz i duś całość bez przykrycia przez 10-15 minut. Pod koniec dodaj ogórki i posiekaną pietruszkę, duś razem przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem 🙂

Smacznego!

papryka, proste przepisy, czosnek, gulasz, pieczarki, olej, cebula, oregano, pietruszka, pieprz, ogórek kiszony, sól, kiełbasa, cukier, sos pomidorowy, pomidor, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 ⁄ 3 =