Gulasze to jedne z bardziej popularnych dań w Polsce, które najczęściej wykorzystują wieprzowinę. Jednak także popularnym mięsem w tym daniu jest cielęcina. Jest to delikatne i chude mięso, a do tego aromatyczne i soczyste. Sposób przygotowania tego dania jest czasochłonny, ale prosty, a smak wynagrodzi każdą minutę czekania 🙂

Składniki:

500 g mięsa cielęcego na gulasz
2 średnie cebule pokrojone w piórka
250 ml wytrawnego wina
2 szklanki gorącego bulionu
½ szklanki wrzątku
3 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
5 ząbków czosnku posiekanych
1 papryczka chili posiekanej (można pominąć jeśli nie chcemy ostrego gulaszu)
1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka cząbru
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
½ łyżeczki soli
oliwa do podsmażenia
3 papryki kolorowe (zielona, czerwona, żółta) oczyszczone z gniazd i pokrojone w kostkę
łyżeczka mąki.

Przygotowanie:

Rozgrzej mocno oliwę na patelni. Partiami dodawaj mięso i podsmaż je z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do garnka, w którym będziesz gotować gulasz. Na tej samej oliwie (możesz dolać) podsmaż cebulę na złotawy kolor. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i chili. Wymieszaj i podsmaż razem przez 30 sekund. Przenieś zawartość patelni do garnka. Zmniejsz ogień pod patelnią i wsyp tam słodką mieloną paprykę i słodką wędzoną mieloną paprykę. Podsmaż razem przez około minutę, ale uważaj by nie przypalić. Paprykę zalej winem aby zebrać smaki z patelni, wymieszaj i przelej do garnka z mięsem i cebulą. Do garnka dodaj teraz ziele angielskie, liście laurowe, sól, cząber, tymianek i pieprz. Zalej całość bulionem i wrzącą wodą tak, aby przykryć mięso. Wymieszaj i zagotuj. Przelej 5 łyżek wywaru do szklanki i odstaw na bok do ostudzenia, posłuży ten wywar do zagęszczenia sosu. Gulasz gotuj na małym ogniu przez 1 ½ godziny, aż do miękkości mięsa (czasem mięso może dochodzić nawet 2 godziny). Po tym czasie dodaj kolorowe papryki, zwiększ lekko ogień i gotuj przez 15 minut. Mąkę wymieszaj z schłodzonym wywarem w szklance i dodaj do gulaszu aby go zagęścić. Całość wymieszaj. Dopraw ewentualnie gulasz do smaku solą i pieprzem (możesz też użyć przyprawy z przepisu) i wymieszaj. Gotowe 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, liść laurowy, papryka, bulion, papryczka chili, mąka, czosnek, gulasz, oliwa, cebula, pieprz, sól, tymianek, cielęcina, woda, wino

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 − 10 =