Gulasz z kiełbasy
Prosty i pyszny gulasz z kiełbasą i pieczarkami w sosie pomidorowym. Idealnie pasuje zarówno do ryżu, ziemniaków, kaszy czy też pieczywa. Łatwo dostępne składniki, szybki i proste przygotowanie, a smak genialny 🙂
Składniki:
500 g kiełbasy śląskiej pokrojonej w grube plastry
500 g pieczarek pokrojonych w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku posiekane
1 czerwona papryk pokrojona w dużą kostkę
500 ml przecieru pomidorowego
4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
olej do smażenia
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz
szczypta cukru
¼ szklanki wody
pęczek pietruszki posiekanej
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kiełbasę na złotawy kolor. Dodaj cebulę z pieczarkami, dopraw oregano, dokładnie wymieszaj i smaż razem przez około 5 minut aż do zarumienienia pieczarek. Dodaj czosnek z papryką i smaż całość przez 3-4 minuty. Dodaj przecier, wodę, cukier, sól i pieprz i duś całość bez przykrycia przez 10-15 minut. Pod koniec dodaj ogórki i posiekaną pietruszkę, duś razem przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem 🙂
Smacznego!