Musztarda i miód idealnie idą w parzę z pyszną karkówką. Dlatego niezwykle ważne jest przygotowanie odpowiedniej marynaty, a ta w tym przepisie po prostu idealnie podkreśla smak soczystej, kruchej karkówki. Do tego aromatyczne, kolorowe, pieczone warzywa i mamy obiad efektowny, a do tego smakowity 🙂

Składniki:

Mięso:

1 ½ kg karkówki

Marynata:

2 łyżki ketchupu
1 ½ łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka suszonego tymianku
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu

Warzywa:

2 marchewki pokrojone na mniejsze części
5 ziemniaków pokrojone na kawałki
2 cebule pokrojone w ćwiartki
2 główki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i natrzyj nią mięso. Wstaw do lodówki na całą noc aby mięso dobrze się zamarynowało. Po tym czasie przenieś karkówkę do naczynia żaroodpronego i piecz bez przykrycia w temperaturze 170°C (góra – dół) przez co najmniej dwie godziny podlewając wydzielonymi sokami co 20 minut. Warzywa wymieszaj z olejem, słodką papryką i rozmarynem. Na 45 minut przed końcem pieczenia mięsa dodaj warzywa do karkówki. Po 45 minutach podawaj na ciepło.

Smacznego!

pieczenie, marchewka, czosnek, miód, ketchup, musztarda, olej, cebula, piekarnik, pieprz, karkówka, wieprzowina, ziemniaki, rozmaryn, sól, tymianek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 7 =