Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie z warzywami
Musztarda i miód idealnie idą w parzę z pyszną karkówką. Dlatego niezwykle ważne jest przygotowanie odpowiedniej marynaty, a ta w tym przepisie po prostu idealnie podkreśla smak soczystej, kruchej karkówki. Do tego aromatyczne, kolorowe, pieczone warzywa i mamy obiad efektowny, a do tego smakowity 🙂
Składniki:
Mięso:
1 ½ kg karkówki
Marynata:
2 łyżki ketchupu
1 ½ łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka suszonego tymianku
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
Warzywa:
2 marchewki pokrojone na mniejsze części
5 ziemniaków pokrojone na kawałki
2 cebule pokrojone w ćwiartki
2 główki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i natrzyj nią mięso. Wstaw do lodówki na całą noc aby mięso dobrze się zamarynowało. Po tym czasie przenieś karkówkę do naczynia żaroodpronego i piecz bez przykrycia w temperaturze 170°C (góra – dół) przez co najmniej dwie godziny podlewając wydzielonymi sokami co 20 minut. Warzywa wymieszaj z olejem, słodką papryką i rozmarynem. Na 45 minut przed końcem pieczenia mięsa dodaj warzywa do karkówki. Po 45 minutach podawaj na ciepło.
Smacznego!