Karkówka to jeden z moich ulubionych części mięsa. Według mnie jest to najlepszy przepis na karkówkę, jaki kiedykolwiek jadłam. Dostępne składniki, a smak tego aromatycznego dania zadowoli wszystkich głodnych domowników 🙂

Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej
300 g pieczarek pokrojonych w plastry
2 średnie cebule pokrojone w piórka
4 ząbki czosnku posiekane
1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
2 łyżeczki musztardy
10 łyżek pikantnego ketchupu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
½ szklanka wody
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz i sól
2-3 łyżki oleju plus do smażenia

Przygotowanie:

Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry. Rozbij je za pomocą tłuczka. 2-3 łyżki oleju wymieszaj z majerankiem, słodką papryką solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszaj z marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie na dużym ogniu usmaż mięso z każdej strony. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym (naczynie nie potrzebuje natłuszczenia, bo warzywa i mięso oddadzą dużo soków). Na karkówkę połóż plastry pieczarek i paprykę pokrojoną w kostkę. Na wierzch ułóż pokrojoną cebulę. W małej misce wymieszaj ketchup, musztardę, czosnek, koncentrat pomidorowy i wodę. Sos rozprowadź równomiernie na wierzch potrawy. Przykryj naczynie i piecz przez około 70 minut w temperaturze 170ºC. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz kolejne 15-20 minut. Podawaj z ziemniakami lub ryżem 🙂

Smacznego!

papryka, czosnek, ketchup, majeranek, pieczarki, musztarda, olej, cebula, pieprz, wieprzowina, sól, sos pomidorowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 + 7 =