Pyszna, soczysta, aromatyczna karkówka z dodatkiem smacznych i kolorowych warzyw to idealny pomysł na rodzinny obiad. Szybko i łatwo się ją przygotowuje, wstawia do piekarnika i w rezultacie mamy piękne, kolorowe i smaczne danie. Można ją przygotować wieczorem, a następnego dnia podgrzać w piekarniku i dalej będzie wspaniała!

Składniki:

1 kg karkówki pokrojonej w plastry
2 duże cebule pokrojone w półksiężyce
2 papryki o różnych kolorach pokrojone w dużą kostkę
5 ząbków czosnku pokrojone na mniejsze kawałki
250 g pieczarek pokrojonych na mniejsze kawałki
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 łyżka masła klarowanego
sól i pieprz do smaku
łyżeczka oregano
łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka oleju
1 duża gałązka rozmarynu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mięso delikatnie wytłucz tłuczkiem i włóż do miski. Dodaj 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, zioła prowansalskie i słodką paprykę (śmiało możesz dać swój ulubiony miks przypraw). Całość dokładnie wymieszaj i natrzyj mięso, przykryj i wstaw do lodówki na conajmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Pół godziny przed smażenie wyciagnij mięso z lodówki, aby nabrało pokojowej temperatury. Na dużym ogniu rozgrzej masło klarowane i smaż plastry karkówki z każdej strony na brązowy kolor. Plastry przekładam do naczynia żaroodpornego. Gdy wszystkie plastry mięsa będą podsmażone, dodaj do nich 2 łyżki wody, przykryj naczynie żaroodporne i piecz pod przykryciem przez pół godziny w temperaturze 170°C. Przez ten czas na tej samej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj pieczarki i duś razem przez 7 minut. Dodaj oregano i dokładnie wymieszaj. Dodaj papryki, czosnek i marchewkę, duś razem przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Po pół godzinie pieczenia mięsa dodaj do niego pieczarki i warzywa, wymieszaj, połóż gałązke rozmarynu (opcjonalnie), przykryj naczynie i piecz przez godzinę, aż do miękkości mięsa. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i daj mięsu odpocząć przez 10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami jak ziemniaki, kluski, surówka 🙂

Smacznego!

papryka, masło, marchewka, proste przepisy, czosnek, pieczarki, olej, cebula, oregano, pieprz, karkówka, wieprzowina, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 5 =