Słodki, prosty, elegancki i niezwykle pyszny deser z karmelem, preclami i bananami, a kremowy pudding jest idealnym łącznikiem wszystkich smaków. Małe słoiczki dodają uroku temu deserowi, a porcja jest idealna jako mała słodka przekąska dla każdego 🙂

Składniki: (4 porcje)

Okruchy preclowe:

½ szklanki pokruszonych precli
1 łyżka cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
1 łyżka mąki
¼ szklanki rozpuszczonego masła

Pudding:

1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
1 łyżka cukru
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 banany obrane i pokrojone w plastry

Karmel:

½ szklanki cukru
⅓ szklanki wody
70 g masła pokrojonego w kostkę
½ płaskiej łyżeczki soli himalajskiej
½ szklanki śmietanki 30%

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 150°C.

Okruchy preclowe:

Aby zrobić okruchy preclowe połącz wszystkie składniki cały czas mieszając. Wyłóż mieszankę na blachę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut i odstaw do ostygnięcia.

Pudding:

Przygotuj pudding, mieszając ze sobą połowę mleka i budyniu w proszku. Wlej kolejną połowę mleka do garnka i gotuj na małym ogniu. Dodaj łyżkę cukru i masy budyniowej, mieszaj, aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. W osobnej misce zmiksuj śmietanę kremówkę i cukier puder. Połowę posłodzonej śmietanki włóż do wystudzonego budyniu.

Karmel:

Połącz cukier i wodę w rondlu na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć. Dodaj masło i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie gęstnieć i zmieni kolor. Dodaj sól i wlej śmietankę. Mieszaj energicznie przez około 1-2 minuty lub do uzyskania pożądanego koloru, ale uważaj, aby go nie przypalić. Przełóż karmel do szklanej miski. Pozostawić do ostygnięcia i aż lekko zgęstnieje, aby uzyskać idealną konsystencję.

Złożenie:

Na dnie słoiczka ułożyć 3 łyżki budyniu, dodaj kawałki plastrów banana, łyżkę bitej śmietany, okruchy precla i sos karmelowy. Powtórz dla kolejnej warstwy. Na wierzch daj bitą śmietanę, posyp okruchami precla, skrop sosem karmelowym i połóż plasterek banana 🙂

Smacznego!

banan, masło, cynamon, krem, kremowy, proste przepisy, mąka, mleko, piekarnik, cukier puder, pretzel, pudding, sól, cukier, śmietanka, słodkości, wanilia, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 ⁄ 8 =