Steki Rib Eye wyróżnia się sporą ilością tłuszczu, który jest nośnikiem pysznego smaku wołowiny oraz nadaje mięsu idealną soczystość. Steki te są przygotowane z antrykotu. Przygotowanie takiego steka jest niezwykle proste, należy usmażyć je według własnych upodobań, ważne by steki nie przesmażyć bo staną się wtedy suche i gumiaste 🙂

Składniki:

2 steki rib eye z antrykoty po 200 g
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyj, osusz stek i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Natrzyj steki z obu stron oliwą, solą i pieprzem do smaku. Podgrzej żeliwną patelnię na dużym ogniu. Ułóż steki na patelni i smaż przez 4-5 minut z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru lub do tego, jaki rodzaj steku chcesz otrzymać (przygotowałam krwisty stek, bo mój Mąż to lubi). Gdy skończysz, odstaw steki na około 10 minut aby soki odpoczęły, udekoruj tymiankiem i podawaj z sosem barbecue i frytkami 🙂

Smacznego!

wołowina, proste przepisy, szybki przepis, oliwa, pieprz, sól, stek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 ⁄ 10 =