Na Filipinach stek burger z pieczarkami jest bardzo popularny. Z dodatkiem ryżu to naprawdę świetny pomysł na obiad. Mięso mielone i pieczarki świetnie razem pasują, a dodatkowy sos pieczarkowy sprawia, że to danie jest po prostu idealne 🙂

Składniki:

500 g wieprzowego mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
3 łyżki majeranku
3 łyżki bułki tartej
150 g pieczarek pokrojonych w paski
½ szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka mąki
½ szklanki wody
olej do smażenia

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj dokładnie za pomocą rąk mięso, jajko, cebulę, czosnek, sos sojowy, majeranek, bułkę tartą oraz pieprz z solą. Podziel mieszankę mięsną na burgery i uformuj owalny kształt. Podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż każdego burgera przez 3-5 minut z każdej strony, następnie przenieś na talerz. Po usmażeniu burgerów na tej samej patelni podsmaż przez 3 minuty pieczarki. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Mąkę wymieszaj w zimnej wodzie i dodaj do patelni aby zagęścić sos (dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki). Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos się zagęści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Polej burgery sosem. Podawaj z ryżem lub z ziemniaczkami 🙂

Smacznego!

bulion, burger, jajko, czosnek, majeranek, pieczarki, cebula, wieprzowina, bułka tarta, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 1 =