Sosy to świetny dodatek aby podkreślić smak i aromat dania. Jednym z popularniejszych sosów jest sos barbecue, mający szczególne uznanie dla miłośników grilla i rusztu. Przedstawiam Wam moją ulubioną domową wersję tego sosu, który na pewno podkreśli nam smak ulubionych dań i potraw 🙂

Składniki:

500 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 mała cebula posiekana
3 ząbki czosnku posiekane
60 ml octu winnego
65 g cukru
4 łyżki sosu sojowego
½ łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku
4 suszone wędzone śliwki posiekane (opcjonalnie)
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki chili w proszku
¼ łyżeczki imbiru w proszku

Przygotowanie:

W garnku o dużym dnie rozgrzej oliwę i dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż na wolnym ogniu aż zmiękną, uważaj by nie przypalić. Dodaj przecier, sos sojowy i ocet. Gotuj przez około 10 minut i dodaj cukier. Po 10 minutach dodaj śliwki. Gotuj dalej na wolnym ogniu przez 10 minut i dodaj resztę przypraw. Całość jeszcze trzymaj na ogniu przez 5-10 minut aż sos zgęstnieje i będzie pięknie pachniał. Ewentualnie dopraw do smaku 🙂

Smacznego!

papryczka chili, proste przepisy, czosnek, imbir, grill, gałka muszkatołowa, olej, oliwa, cebula, paprika, śliwka, sos, smoked, sos sojowy, cukier, ocet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 21 =