Deser z dyni to bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle pyszna słodkość z tego sezonowego warzywa. Korzenne przyprawy, pyszne czekoladowe herbatniki, świetny puszysty krem i cudowne puree z dyni to mieszanka idealna na wyjątkowo smaczny deser dla każdego. Składniki z przepisu starczą na dwie duże porcje 🙂

Składniki:

1 ½ szklanki puree z dyni domowej lub kupionej w sklepie
szczypta cynamonu w proszku
szczypta imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta zmielonych goździków
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki miodu
100 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
150 g zmielonych herbatników czekoladowych

Przygotowanie:

Zagotuj puree z dyni, a następnie zdejmij z ognia. Dodaj cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, mielone goździki, ekstrakt waniliowy i miód. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Do miski wrzuć 2 łyżki puree z dyni, dodać mascarpone i wymieszaj. Dodaj śmietankę i wymieszaj całość na gęstą masę. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj, aż się połączą, dostosuj słodkość za pomocą cukru pudru. Do kubka wsyp 1-2 łyżki zmielonych herbatników, następnie puree z dyni i śmietankę. Powtórz proces i posyp wierzch pokruszonymi herbatnikami. Warstwy można dowolnie komponować w zależności od wielkości miseczek i upodobań 🙂

Smacznego!

biszkopt, cynamon, clove, kremowy ser, kremowy, imbir, miód, mascarpone, gałka muszkatołowa, cukier puder, dynia, śmietanka, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 30 =