Zupa ramen to bardzo popularna zupa japońska. Danie to oparte jest głównie na czerwonym mięsie z dodatkiem świeżych warzyw. Egzotyczny smak zupy daje kolendra, imbir i sos sojowy, a dodatek chrupiącego mięsa i jajka świetnie podkreślają smak. Domowy makaron sprawi, że to danie będzie idealne 🙂

Składniki:

1 kg boczku ze skórką
1 l wody
2 l bulionu wołowego
1 cebula pokrojona w ćwiartki (ze skórką)
2 marchewki pokrojone w duże paski
6 ząbków czosnku rozgniecione
1 gwiazdka anyżu
4 cm imbiru (nieobranego)
4 łyżki sosu sojowego
6 ziaren pieprzu
2 cebule dymki posiekane
2 gałązki świeżej kolendry
5 jajek ugotowanych na miękko
sól i pieprz

Przygotowanie:

Boczek zalej wodą. Powoli zagotuj i pozbądź się szumowiny. Dodaj gorący bulion, cebulę, marchewkę, czosnek, anyż, imbir, pieprz i sos sojowy. Gotuj pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij boczek. Mięso osusz, natrzyj solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220ºC. Włóż boczek i piecz przez 30 minut. Zupę podawaj z domowym makaronem, plastrami boczku, jajkiem na miękko przekrojonym na pół, posiekaną dymką i kolendrą 🙂

Smacznego!

azjatyckie, boczek, bulion, marchewka, kolendra, jajko, czosnek, imbir, cebula dymka, szczypiorek, cebula, pieprz, wieprzowina, sos sojowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 + 17 =