Rozszerzona wersja tradycyjnego kotleta schabowego. Ciekawy sposób na zaskoczenie degustatorów, którzy myślą, że to po prostu wieprzowina w panierce, a tam pod panierką ukryty jest pyszny, chrupiący boczek. Prosty sposób na dodanie kolejnego smaku do tradycyjnego dania 🙂

Składniki:

300 g schabu wieprzowego
1 egg
2-3 paski boczku
bułka tarta
pieprz i sól do smaku
olej

Przygotowanie:

Umyj schab i wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Ubij za pomocą tłuczka na nie za cienki kawałek. Natrzyj solą i pieprzem. Paski boczku przyczep za pomocą wykałaczki z każdej strony. W misce ubij jajko. Na talerzyku przygotuj bułkę tartą. Namocz mięso w jajku i obtocz za pomocą bułki tartej. Przenieś na gorącą patelnię z olejem. Smaż z każdej strony od czasu do czasu przewracając mięso aby nie przypalić panierkę. Przenieś kotlet na talerz, usuń wykałaczki i podawaj z ziemniakami, mizerią lub buraczkami.

Smacznego!

boczek, pieprz, wieprzowina, bułka tarta, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 ⁄ 10 =