Kubeczki sernikowego raffaello
Bardzo prosty deser, niezwykle smaczny, a do tego piękny. Fani pralinek Rafaello będą zachwyceni, bo deser ten idealnie komponuje się do tych popularnych wafelków. Idealny, kieszonkowy deser podczas różnych uroczystości 🙂
Składniki: (10 porcji w szklankach 100ml)
Baza:
50 g herbatników petit beurre
1 łyżka cukru
30 g rozpuszczonego masła
Wypełnienie:
100 g białej czekolady
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
200 g śmietanki 30%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
Dekoracja:
wiórki kokosowe
wafelki raffaello
Przygotowanie:
Zmiksuj ciastka w robocie kuchennym lub blenderze na okruchy. Dodaj cukier i roztopione masło i wymieszaj z biszkoptami. Do mini szklanki deserowej wrzuć łyżkę powstałej masy. Włóż do lodówki podczas robienia nadzienia. Aby zrobić nadzienie, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i pozwól jej ostygnąć. Gdy rozpuszczona czekolada ostygnie, dodaj mascarpone po jednej łyżce na raz i ubijaj, aż wszystko się połączy. W misie ubij śmieatnkę na sztywną masę. Stopniowo łącz ją z mieszanką czekolady i mascarpone, aż składniki się połączą. Wylej nadzienie na bazę w kubkach i wygładź. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na co najmniej 2 godziny. Udekoruj płatkami kokosowymi i czekoladkami pralinowymi. Gotowe 🙂
Smacznego!
What do you do with the heavy cream?
Thank you for comment. I forgot about heavy cream, but now procedure is upgraded 🙂
how long are they good in the fridge for?
This recipe can last up 5 days in the fridge and still safe to eat but since this is not cooked cheesecake,much better if you will enjoy it until 3 days.