Jest wiele przepisów na sernik, a w większości są one robione z twarogu. Tym razem postanowiłam spróbować przygotować sernik z mascarpone i ku mojemu zaskoczeniu smak tego sernika jest naprawdę idealny 🙂 

Składniki:

120 g pokruszonych herbatników
60 g masła rozpuszczonego
400 g mascarpone
120 g cukru
200 g śmietany 12%
150 ml śmietanki 30 %
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Zmiażdż herbatniki na drobne okruchy (za pomocą robota kuchennego lub w torebce za pomocą wałka do ciasta). Wlej roztopione masło i wymieszaj. Mieszanka powinna wyglądać jak mokry piasek i trzymać się razem. Przenieś na okrągłe naczynie do pieczenia równomiernie dociśnij do dna za pomocą łyżki. Boki wnętrza foremki wysmaruj masłem i daj papier do pieczenia (na spódzie naczynia ciąglę są skruszone herbatniki). Zewnętrzne boki naczynia owiń w folię aluminiową. Odstaw na bok. Do dużej miski dodaj mascarpone i cukier. Wymieszaj. Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj. Dodaj śmietankę 30% i znów wymieszaj. Dodaj jajka i znowu wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj ponownie. Dodaj sok z cytryny i znów wymieszaj, ale teraz tak, aby składniki się dobrze połączyły. Masę wlej do naczynia z pokruszonymi herbatnikami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 30 minut (w piekarniku musi być blaszka z wodą). Po tym czasie piecz przez kolejne 30 minut, ale tym razem w temperaturze 150ºC. Wyłącz piekarnik i pozostaw w piekarniku na godzinę. Wyciągnij z piekarnika i ostudź. Włóż do lodówki na 6 godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie sernik jest gotowy do jedzenia 🙂

Smacznego!

biszkopt, masło, sernik, jajko, sok z cytryny, mascarpone, mąka ziemniaczana, cukier, śmietanka, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
13 − 6 =