Świętuj urodziny lub rocznicę tym gładkim, białym tęczowym tortem inspirowanym boho. Wykonane z przepysznego biszkoptu wypełnionego puszystą, kremową bitą śmietaną, borówkami, odrobiną kajmaku i wykończone kremem maślanym, ozdobiony prostym tęczowym fondantem 🙂

Składniki:

Ciasto biszkoptowe (forma do pieczenia o średnicy 20-21 cm):

7 dużych jaj
1 szklanki mąki
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody

Bita śmietana z mascarpone:

500 ml śmietanki 36%
250 g mascarpone
1 fix bitej śmietanki
16 g cukru wanilinowego
cukier puder do smaku
250 g świeżych malin
250 g świeżych borówek
9 łyżek kajmaku

Krem maślany:

100 g masła w temperaturze pokojowej
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
cukru pudru do smaku

Przygotowanie:

Ciasto biszkoptowe:

Oddziel żółtka od białek. Białka włożyć do miski i zmiksuj do uzyskania lekkiej piany. Mieszając na najwyższych obrotach miksera, zacznij dodawać po łyżce cukru (każdą kolejną łyżkę należy dodawać dopiero wtedy, gdy wcześniej dodana porcja całkowicie się rozpuści). Do ubitej piany dodawać kolejno żółtka, a na koniec wlać wodę. Przesiej obie mąki i proszek do pieczenia przez sito i dodaj po łyżce do masy jajecznej. Należy też robić to bardzo delikatnie lub ubijać na niskich obrotach, aby wcześniej ubite jajko nie straciło puszystości. Dno dwóch tortownic o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do nich ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około 30 minut lub do uzyskania suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.

Bita śmietana z mascarpone:

Mocno schłodzoną śmietankę wlej do metalowej miski, dodaj mascarpone i zmiksuj. Dodaj cukier puder i fix podczas ubijania. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną bitą śmietanę. Bitą śmietanę podzielić na trzy części. Wstaw do lodówki na godzinę, aby zesztywniała. Do tego czasu pokrój oba ciasta na dwie części. Umieść pierwszą warstwę ciasta na tortownicy. Rozsmaruj 3 łyżkami kajmaku, jedną częścią bitej śmietany i dodaj borówki i maliny. Powtórz dla drugiej i trzeciej warstwy, a następnie przykryj czwartą warstwą ciasta na wierzchu.

Krem maślany:

Masło i cukier puder ubijaj na wysokich obrotach, aż uzyskasz puszystą masę. Podczas mieszania powoli dodawać mascarpone najlepiej w 2-3 porcjach. Mieszaj do uzyskania gładkiej śmietany. Na wierzch i boki ciasta posmaruj kremem. Teraz nadszedł czas, aby udekorować ciasto tak, jak lubisz. Ja udekorowałam ciasto prostą tęczową fondantem boho 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, borówki, masło, butterscotch, kremowy ser, krem, kremowy, jajko, mąka, mascarpone, mąka ziemniaczana, cukier puder, maliny, cukier, śmietanka, słodkości, cukier wanilinowy, woda, bita śmietana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 12 =