Pulled pork – szarpana wieprzowina
Klasyczna szarpana wieprzowina jest mięsem długo wędzonym na drewnie w wolnej temperaturze. Jednak nie zawsze mamy warunki, by móc tak przygotować mięso, dlatego przedstawiam tutaj wersję na duszoną wieprzowinę, która naprawdę smakuje świetnie i idealnie nadaje się do kanapek jak i na danie obiadowe 🙂
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
¼ łyżeczki soli
2 gałązki rozmarynu
1 papryczka chili pokrojona w kostkę
150 ml sosu barbecue (najlepiej domowy – przepis)
1 puszka pomidorów krojonych z puszki (400g)
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso obtocz z każdej strony w pieprzu i soli. Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie i usmaż łopatkę na złoty kolor z każdej strony. Dodaj pomidory z zalewą, sos barbecue oraz rozmaryn. Duś mięso na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 godzin. Jeśli sos zrobi się za gęsty to dodaj wodę. Poszarp mięso za pomocą widelca i wymieszaj z sosem. Podawaj z ulubionymi dodatkami, polecam z maślaną bułką 🙂
Smacznego!