Klopsiki z IKEA cieszą się naprawdę dużą popularnością na całym świecie, dlatego ucieszyłam się, kiedy firma ta udostępniła przepis ten w internecie. Klopsiki są naprawdę smaczne, a sos śmietanowy genialnie uzupełnia to danie. Jeśli podczas pandemii tęsknisz za tym daniem to ten przepis jest dla Ciebie 🙂

Składniki:

400 g mielonego mięsa wołowego
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1 średnia cebula bardzo drobno posiekana lub zblendowana
2 ząbki czosnku drobno posiekany lub zblendowany razem z cebulą
1 jajko
100 g bułki tartej
5 łyżek mleka
spora ilość soli i pieprzu do smaku
40 g masła
2 łyżki mąki
150 ml bulionu warzywnego
150 ml bulionu wołowego
150 ml gęstej śmietany 18%
2-3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka ulubionej musztardy
olej do podsmażenia

Przygotowanie:

Do miski włóż mięso, cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj małe mięsne kulki i układaj je na czystym talerzu. Przykryj folia spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny (ja wstawiłam na noc), dzięki temu klopsiki zachowają kształt. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i smaż klopsiki aż się zarumienią z każdej strony. Przenieś klopsiki do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w temperaturze 170°C przez około 30 minut. Przez ten czas przygotuj sos śmietanowy. Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło. Dodaj mąkę i smaż przez 2 minuty, aż masło dobrze się połączy z mąką. Całość zalej oba bulionami i energicznie mieszaj na gładki sos. Dodaj śmietanę, sos sojowy i musztardę, zagotuj. Duś na wolnym ogniu aż sos się ładnie zagęści. Klopsiki w sosie śmietankowym świetnie pasują do frytek lub do ziemniaków razem z sosem żurawinowym.

Smacznego!

wołowina, bulion, masło, krem, proste przepisy, jajko, mąka, czosnek, mleko, musztarda, olej, cebula, pieprz, wieprzowina, bułka tarta, sól, sos sojowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 21 =