Niezwykle proste danie i niezwykle smaczne. Sos jest kremowy, przechodzi świetnie smakiem pesto i sera, a pulpety są soczyste w środku. Świetne i szybkie danie na specjalną okazję, czy też na zwykły rodzinny obiad 🙂

Składniki:

300 g makaronu spaghetti ugotowanego według instrukcji na opakowaniu
500 g mięsa mielonego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka pieprzu
duża szczypta soli
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sok z pół cytryny
3 ząbki czosnku posiekane
3 łyżki pesto
350 ml śmietanki 18%
4 łyżki sera mozzarella startego
olej do smażenia

Przygotowanie:

Zacznij rozgrzewać olej na patelni. Wymieszaj w misce mięso, pietruszkę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, sok z cytryny i jeden posiekany czosnek i uformuj małe pulpety. Gdy olej będzie gorący kładź na niego pulpety i smaż z każdej strony. Po usmażeniu przenieś mięsne kulki na talerz z ręcznikiem papierowym. Na tłuszczu na tej samej patelni podsmaż pozostały czosnek przez około 30 sekund (jeśli po smażeniu pulpetów zostało za dużo tłuszczu to odlej go by danie nie było zbyt tłuste, powinno zostać mniej więcej łyżka tłuszczu na patelni. Całość zalej śmietanką i doprowadź do wrzenia. Dodaj pesto i całość dokładnie wymieszaj. Do sosu wstaw pulpety i podgrzewaj przez około 2 minuty. Dodaj ser i całość wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj więcej śmietanki. Podawaj z makaronem i liśćmi bazylii 🙂

Smacznego!

bazylia, ser, krem, jajko, czosnek, sok z cytryny, cytryna, olej, pietruszka, makaron, pieprz, wieprzowina, bułka tarta, sól, spaghetti

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 + 17 =