Uwielbiam sernik, jest to jeden z moich ulubionych deserów. Zwykle serniki przygotowuję pod składniki polskie, ale pomyślałam, że warto zrobić sernik z owocem bardzo popularnym na Filipinach. Powróciłam więc do korzeni i dzięki temu powstał sernik z jackfruitem, który jest naprawdę świetny, sama nie spodziewałam się tak genialnego efektu 🙂

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka pokruszonych herbatników petit beurre
½ szklanki rozpuszczonego masła
1 łyżka cukru

Nadzienie:

1 kg twarogu na sernik
250 g mascarpone
1 ½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki śmietany 12%
200 ml śmietanki 36%
5 dużych jajek
2 łyżki mąki

Jackfruitowa polewa:

70 g cukru
1 puszka (565 g) żółtego jackfruit – chlebowiec różnolistny (you can also use fresh)
2 łyżki soku z cytryny
½ szklanki wody
jackfruit do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Mieszanina powinna wyglądać jak mokry piasek i trzymać się razem. Przełóż do 23cm okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie i dociśnij łyżką do dna. Piecz ciasto w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W czystej misce połącz wszystkie składniki na nadzienie. Mieszaj na średnio-wysokich obrotach, aż dobrze się połączą. Nadzienie wylewamy na wcześniej upieczone ciasto i pieczemy 15 minut. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 120ºC i piecz przez kolejne 1 ½ godziny. Po tym czasie lekko otwórz piekarnik i zostaw sernik w środku na około pół godziny. Wyjmij z piekarnika i ostudź. W przypadku polewy umieść jackfruit z zalewą, cukrem, sokiem z cytryny i wodą w rondlu. Mieszaj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut na średnim ogniu lub do momentu, aż owoce zmiękną. Gdy zmiękną, zdejmij rondel z kuchenki i pozostaw do ostygnięcia. Umieść ugotowane owoce w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksuj na gładki sos (pamiętaj, aby oddzielić trochę na dekorację i pokroić). Nałóż sos na sernik, rozprowadzając go na gładką, równą warstwę. Udekoruj odrobiną śmieatnką i pokrojonym jackfruitem. Włóż do lodówki na 2-4 godziny. Pokrój i podawaj 🙂

Smacznego!

masło, sernik, twaróg, kremowy ser, krem, kremowy, jajko, mąka, herbatniki, jackfruit, sok z cytryny, cytryna, mascarpone, cukier, śmietanka, cukier wanilinowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 × 6 =