Mango Graham Cream Float
Świetny i co najważniejsze przepyszny deser na każdą okazję bardzo często gości na filipińskich stołach. Mango Graham Cream Float to zimny deser składających się z puszystych warstw kremowej mieszanki, pysznych i chrupiących krakersów oraz świeżych, orzeźwiających i niezwykle pysznych owoców mango. Ten deser jest tak pyszny, że w mgnieniu oka znika ze stołu 🙂
Składniki:
3 duże dojrzałe mango obrane ze skórki, pocięte w cienkie paski z dołu do góry (bez pestki)
2 opakowania krakersów graham (250g)
500 ml śmietanki 30%
300 ml mleka zagęszczonego słodzonego
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ szklanki pokruszonych krakersów graham
Przygotowanie:
Ubij śmietankę na puszystą masę. Dodaj mleko zagęszczone i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą i podziel na trzy części. Wyłóż dno prostokątnego lub kwadratowego szklanego naczynia krakersami. Wlej i rozprowadź jedną część kremowej mieszanki na krakersach. Na wierzchu ułóż pokrojone mango. Powtórz proces dla drugiej warstwy. Wlej ostatnią porcję śmietany. Na wierzchu połóż pokrojone w plastry mango i posyp pokruszonym grahamem. Wstaw do lodówki na 2-4 godziny przed podaniem 🙂
Smacznego!