Zupa gołąbkowa
Jeśli nie masz ochoty na leniwe gołąbki lub nie masz czasu na zawijanie klasycznych gołąbków, albo po prostu masz ochotę na pyszną i prostą w wykonaniu zupę to ten przepis jest dla Ciebie. Świetna, sycąca, prosta w wykonaniu i właściwie sama się robiąca zupa to idealny sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Można ją przygotować wieczorem i odgrzać następnego dnia, wtedy smakuje jeszcze lepiej! 🙂
Składniki:
600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
700 młodej kapusty poszatkowanej (może być także inna kapusta jak włoska czy też pekińska)
2 cebule pokrojone w kostkę
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 ml)
4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 litry bulionu warzywnego przygotowanego z 2 kostek warzywnych (przepis) lub innego bulionu
2 łyżki oleju
1 ½ łyżki majeranku
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka słodkiej papryki
3 liście laurowe
5 ziel angielskich
ryż do podania
Przygotowanie:
W dużym garnku na małym ogniu podgrzej łyżkę oleju i dodaj cebulę. Lekko zeszklij ją przez około 10 minut. Dodaj marchewkę i smaż razem na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Dodaj kapustę, liście laurowe i ziele angielskie i całość dokładnie wymieszaj. Zalej gorącym bulionem i gotuj przez około 20 minut. Przez ten czas na patelni na dużym ogniu rozgrzej resztę oleju. Dodaj mięso, pieprz, sól, cukier, słodką paprykę i majeranek (możesz też dodać swoje ulubione przyprawy) i smaż razem od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut, aż mięso zmieni kolor. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Po 20 minutach dodaj do bulionu pomidory krojone z puszki i gotuj przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i usmażone mięso, całość zagotuj i wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku i gotuj przez niecałe 5 minut. Na głęboki talerz daj porcję ryżu i zalej go zupą 🙂
Smacznego!