Uwielbiam to danie, kurczak jest soczysty, mięso odchodzi od kości, w skórce jest wiele smaku. Proste w przygotowaniu danie z typowymi smakami kuchni azjatyckiej. Składniki są łatwo dostępne, ale razem tworzą danie przepyszne 🙂

Składniki:

500 g kurczaka (udka i podudzia)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu ostrygowego
mały kawałek imbiru pokrojony w paski
2 ząbki czosnku posiekane
sól i pieprz
2 łyżki octu
olej do smażenia
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Zamarynuj kurczaka w soli i pieprzu przez godzinę. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Gdy olej będzie wystarczająco gorący, usmaż kurczaka, aż będzie lekko brązowy. Dodaj imbir, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy, cukier, pieprz i sól do smaku. Duś, aż płyn się zredukuje. Dodaj ocet i gotuj przez 5 minut lub do zgęstnienia sosu. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z ryżem i ulubioną sałatką 🙂

Smacznego!

azjatyckie, brązowy cukier, udka kurczaka, kurczak, proste przepisy, czosnek, imbir, olej, szczypiorek, sos ostrygowy, pieprz, sól, sos sojowy, ocet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 + 11 =