Kolejny ciekawy i smaczny pomysł na wykorzystanie podrobów mięsnych. Tym razem jest to gulasz z serc drobiowych w sosie śmietanowo – koperkowym. Danie proste, pasujące zarówno do ryżu jak i ziemniaków, więc jest to kolejny świetny sposób na tani i pyszny obiad 🙂

Składniki:

500 g serc drobiowych oczyszczone
1 cebula pokrojona w kostkę
3 małe ząbki czosnku posiekane
2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka mąki
3 łyżki śmietany 18%
1 garść posiekanego kopru
sól i pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek oprósz solą. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i usmaż z każdej strony serca. Dodaj cebulę i czosnek, smaż aż cebula uzyska szklany kolor. Całość zalej gorącym bulionem i wymieszaj. Odlej 4-5 łyżek wywaru do szklanki, będzie to baza do sosu. Gotuj serduszka przez około 40 minut aż do miękkości. Do szklanki z wywarem dodaj śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Dodaj do wywaru z sercami i wymieszaj. Gotuj razem chwilę aż sos się zagęści. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj koperek i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Gulasz podawaj z ryżem lub ziemniakami 🙂

Smacznego!

bulion, krem, koperek, mąka, czosnek, serca, olej, cebula, pieprz, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 ⁄ 12 =