Sernik z dodatkiem dyni to bardzo ciekawa i smaczna odmiana tego pysznego deseru. Aksamitny krem, słodki smak i przepyszne ciastka Oreo razem tworzą wspaniałą mieszankę, która będzie pieścić Twoje podniebienie 🙂

Składniki:

24 ciasteczka Oreo
60 g rozpuszczonego masła
400 g miękkiego mascarpone
1 szklanka puree z dyni
50 g cukru
70 g brązowego cukru
200 g śmietany 18%
150 ml śmietanki 30%
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy do dyni
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Dodatkowe składniki:

karmel
rozpuszczona czekolada
bita śmietana

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Za pomocą blendera zmiel Oreo razem z nadzieniem. Połącz okruchy z roztopionym masłem. Wysmaruj tortownicę masłem lub olejem i przelej tam powstałą masę. Dociśnij i równomiernie rozprowadź. Tortownicę od spodu owiń folią aluminiową i odstaw na bok. Ubij mascarpone na gładką masę. Dodaj puree z dyni, cukier i wszystko wymieszaj. Dodaj śmietanę i śmietankę i ponownie zmiksuj. Dodaj jajka, mąkę, przyprawę do dyni, cynamon, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość wylej do tortownicy na kruszonkę. Tortownicę włóż do blachy piekarnika i wlej wodę na wysokość połowy blachy, Piecz przez pół godziny, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne pół godziny. Wyłącz piekarnik i pozostaw przez godzinę. Wyciągnij sernik i pozostaw do ostudzenia. Włóż do lodówki na conajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Podawaj z karmelem, rozpuszczoną czekoladą i bitą śmietaną 🙂

Smacznego!

brązowy cukier, masło, karmel, sernik, płatki czekoladowe, cynamon, kremowy ser, krem, kremowy, jajko, mąka, mascarpone, oreo, dynia, sól, cukier, śmietanka, słodkości, wanilia, bita śmietana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 5 =