Kurczak w glazurze z sosu sojowego
Uwielbiam to danie, kurczak jest soczysty, mięso odchodzi od kości, w skórce jest wiele smaku. Proste w przygotowaniu danie z typowymi smakami kuchni azjatyckiej. Składniki są łatwo dostępne, ale razem tworzą danie przepyszne 🙂
Składniki:
500 g kurczaka (udka i podudzia)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu ostrygowego
mały kawałek imbiru pokrojony w paski
2 ząbki czosnku posiekane
sól i pieprz
2 łyżki octu
olej do smażenia
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Zamarynuj kurczaka w soli i pieprzu przez godzinę. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Gdy olej będzie wystarczająco gorący, usmaż kurczaka, aż będzie lekko brązowy. Dodaj imbir, czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy, cukier, pieprz i sól do smaku. Duś, aż płyn się zredukuje. Dodaj ocet i gotuj przez 5 minut lub do zgęstnienia sosu. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z ryżem i ulubioną sałatką 🙂
Smacznego!