Pasta z krewetek lub alamang to bardzo popularny dodatek na Filipinach. Są to mokre solone małe rybki lub malutkie krewetki, lubiane przez wielu Filipińczyków. Ta pasta z krewetek świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw. Tym razem przygotowałam słodki, pikantny i aromatyczny smak, idealnie komponujący się z zielonym mango i Twoimi ulubionymi potrawami 🙂

Składniki:

2 szklanki bagoong alamang lub pasta z krewetek
2 ząbki czosnku posiekane
1 mała czerwona cebula pokrojona w paski
1 średni pomidor pokrojony w kostkę
¼ szklanki octu
2 łyżki cukru
1 papryczka chili posiekana
2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Na średnim ogniu podgrzej olej. Podsmaż czosnek, cebulę i pomidory przez około 5 minut lub kiedy składniki będą miękkie. Dodaj pastę krewetkową, ocet i cukier. Możesz teraz dodać chili, jeśli lubisz ostre jedzenie. Gotuj przez 5-8 minut aż do momentu wchłonięcia płynu i zgęstnienia mieszanki. Podawaj z zielonym mango 🙂

Smacznego!

azjatyckie, papryczka chili, proste przepisy, filipińskie, ryba, czosnek, olej, cebula, owoce morza, krewetki, cukier, pomidor, ocet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
11 − 5 =