Popularne na Filipinach krewetki oraz polska kiełbasa – czy taka mieszanka może się udać? Oczywiście! Z dodatkiem warzyw stworzymy naprawdę smaczne, pożywne i proste do przygotowanie danie dla miłośników mięsa i owoców morza 🙂

Składniki:

500 g krewetek, oczyszczonych bez głowy
2 ząbki czosnku posiekane
1 czerwona cebula pokrojona w ćwiartki
2 cytryny pokrojone w ćwiartki
2 kolby kukurydzy ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki (6 kawałków)
50 g kiełbasy wędzonej pokrojonej w plastry
6-7 małych ziemniaków pokrojone w połówki
4 szklanki wody
2 łyżki masła
3 łyżki przyprawy old bay
1 łyżka posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Wlej wodę do dużego garnka. Dodaj czosnek, cebulę, cytryny i przyprawę old bay. Doprowadź całość do wrzenia. Dodaj ziemniaki i gotuj przez 12 minut. Dodaj kiełbasę i gotuj przez kolejne 3 minuty. Dodaj kukurydzę i krewetki i gotuj przez 3-5 minuty aż krewetki uzyskają różowy kolor. Oddziel pół szklanki wywaru. Odcedź mieszankę z krewetkami i warzywami do miski. Do gorącego wywaru włóż masło, które samo się rozpuści, tak powstanie sos. Polej krewetki z warzywami wywarem z masłem. Dodaj pokrojone cytryny i udekoruj pietruszką 🙂

Smacznego!

masło, kukurydza, czosnek, cytryna, cebula, pietruszka, ziemniaki, kiełbasa, krewetki, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 ⁄ 1 =