Gorzki melon to warzywo o wielu zdrowych właściwościach, szczególnie dla cukrzyków. Do tego gorzki smak świetnie potrafi zrównoważyć słodkie dania, aby dodać trochę goryczy. Tutaj przedstawiam sposób na przygotowanie melona gorzkiego na śniadanie, lub jako dodatek do różnych dań.

Składniki:

2 średniej wielkości gorzkie melony (przepękla ogórkowata)
2 ząbki czosnku posiekane
1 duży pomidor pokrojony w drobną kostkę
3 duże jajka roztrzepane
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Umyj gorzkiego melona i odetnij końce. Pokrój na pół pionowo wzdłuż. Wyjmij nasiona łyżeczką. Melona pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do durszlaka, następnie posyp solą i za pomocą dłoni dokładnie wymieszaj. Odstaw na 5 minut aby sól usunęła gorycz. Przepłucz wodą, oczyść i osusz. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący podsmaż czosnek przez 2 minuty. Dodaj pomidory i smaż przez 3 minuty. Dodaj melona i smaż, aż składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj roztrzepane jajka i smaż, aż jajka się zetną. Podawaj z ryżem.

Smacznego!

przepękla ogórkowata, proste przepisy, jajko, szybki przepis, czosnek, oliwa, pieprz, ryż, sól, pomidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 − 10 =