Lepki, kleisty, słodki, uwielbiany deser przez dosłownie wszystkich Filipińczyków. Znajduje także uznanie w polskich kubkach smakowych czego najlepszym przykładem jest mój mąż. Połączone mleko kokosowe i brązowym cukrem tworzą przepyszne danie, które znajdzie swoje zastosowanie podczas świąt, urodzin, fiesty czy nawet na zwykłą popołudniową słodkość do herbaty 🙂

Składniki:

2 szklanki kleistego ryżu umytego i odsączonego
2 puszki mleka kokosowego
2 szklanki wody
¾ szklanki ciemnego brązowego cukru
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

W dużym garnku umieść kleisty ryż i wodę. Włącz ogień, przykryj i zagotuj na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gotuj, aż ryż wchłonie wodę. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i odstawić. Na głębokim rondlu dodaj 1 puszkę mleka kokosowego i ¾ szklanki brązowego cukru oraz ekstraktu waniliowego i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj ugotowany kleisty ryż i kontynuuj gotowanie, regularnie mieszając, aż masa będzie bardzo gęsta i lepka. Biko jest gotowy, gdy już bardzo trudno jest zamieszać i odsuwa się od patelni. Wsyp ryż do szklanego naczynia do serwowania i równomiernie rozprowadź. Teraz czas zrobić polewę Latik. Zagotuj 1 puszkę mleka kokosowego, aż zacznie się ścinać. Użyj małego ognia. Zagotuje się biały twaróg, a olej zacznie się oddzielać. Kontynuuj gotowanie, aż twaróg stanie się brązowy. To jest latik. Oddziel latik od oleju przez odcedzanie i posyp Biko (kleisty ryż) Latikiem. Gotowe do podania:)

Smacznego!

brązowy cukier, mleczko kokosowe, proste przepisy, filipińskie, ryż, cukier, cukier wanilinowy, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 ⁄ 7 =